lasagne al forno con radicchio e funghi porcini

Vegetarisch en verrassend lekker … een origineel Italiaans recept!

Met goede ingrediënten en een passende wijn erbij waan je je zo in Umbrië. 

Deze verrukkelijke, vegetarische en verrassende lasagne met radicchio en funghi porcini is een explosie van smaak: aards en verfijnd door de funghi porcini of eekhoorntjesbrood, smeuïg en rijk door de hartige kaassaus, bitter en origineel door de radicchio rosso of roodloof (verwant aan onze witloof).

ingrediënten voor 3/6 personen (hoofdgerecht/voorgerecht)

1 zakje funghi porcini secchi (gedroogd eekhoorntjesbrood)
extra vergine olijfolie
1 pak gedroogde lasagnebladen (zonder voorkoken)
radicchio rosso, in reepjes gesneden
1 teentje look (of meer naar smaak), geperst
2 sjalotjes, gesnipperd
harde Italiaanse kaas bv Parmigiano of Pecorino, geraspt
klontje boter (ca. 30 gram)
bloem (ca. 30 gram)
volle melk (ca. 2 deciliter)
peper en zout

recept

Verwarm de heteluchtoven voor op 180° C. Week de gedroogde paddenstoelen in een kom warm water. Na 30 minuten haal je ze eruit en wring je ze voorzichtig uit boven dezelfde kom. Het weekwater is nu een heerlijke bouillon die de basis vormt voor de saus. Snijd de porcini in kleine stukjes en stoof aan in olijfolie tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet apart. Stoof in dezelfde pan in olijfolie de sjalot en look en daarna ook de radicchio. Kruid met peper en zout en voeg een kleine pollepel weekwater van de porcini toe, zodat de groenten voldoende vocht hebben (de lasagnebladen gaan het vocht absorberen). Maak een roux met bloem en boter. Schenk er de melk bij en roer goed. Voeg het weekwater van de porcini beetje bij beetje toe totdat je een lopende béchamelsaus krijgt. Kruid met peper en zout. Maak de lasagne in een ovenschaal: eerst een laagje radicchio (met kookvocht), pasta, bechamelsaus, gebakken funghi porcini, pasta en herhaal tot alles op is. Eindig met een laagje bechamelsaus en geraspte kaas. Ca. 30-45 minuten in de oven tot je een mooi bruin korstje hebt.

Serveer met olijfolie en uiteraard een lekker glas wijn.

wijntips

witte wijn 
Kies voor een droge, stevige Grechetto met een goede structuur die contrasteert met de smeuïgheid. Grechetto van Signae of Elvè van Madrevite zijn goede keuzes.

rode wijn
Aardse smaken en een licht bittertje typeren de lasagne. Ga voor een ronde, volle rode wijn met een aardse toets en voldoende tannine die mooi samengaat met de lasagne. Ook geen te zware wijn, want die gaat al snel overheersen. Laudato van Le Crete of Terre di Giano van Moretti zijn ideaal.

 

 

 

umbria.be

Doelenstraat 41, 2440 Geel
0496 81 03 37

info@umbria.be
Openingsuren:

weekdagen van 12 tot 18.30 uur
zaterdag van 10 tot 18.30 uur
zondag gesloten