umbria.be

Doelenstraat 41, 2440 Geel
info@umbria.be
Openingsuren: weekdagen van 12 tot 18.30 uur - zaterdag van 10 tot 18.30 uur - zondag gesloten
0496 81 03 37  

feestelijke wijnen

Een feestelijk kerstmenu, een nieuwjaarsreceptie of een gezellig diner op oudejaarsavond?

Voor passende wijnen bij jouw feestdis geven we graag wijnadvies op maat.


Heb je zelf geen tijd om langs te komen en te proeven, dan maken deze tips je wegwijs in het aanbod.

aperitivo

Een goede aperitief mag fruitig zijn (maar niet zoet) en bevat voldoende zuren die de eetlust opwekken. Een frisse witte wijn zoals een Orvieto Classico, Belloro, Ca´Viti of Arcosesto is hiervoor ideaal.

Spumante maakt het extra feestelijk. Kies voor Brut als je houdt van een droge schuimwijn of ga voor de meer Italiaanse smaak Extra Dry: bubbels met een zachte, fruitige smaak. Fijnproevers kiezen voor de  biologische spumante Numero Uno, gemaakt zoals Champagne: fijne bubbels, een nootachtige smaak en lange afdronk van topdruif Spoletino.

Vermouth is gedurfd alternatief. De artisanale vermouth van Raina is een versterkte rode wijn, gearomatiseerd met kruiden uit Umbrië. Dankzij de tannine uit de Sagrantino is er een mooi evenwicht tussen zoet en bitter. Dit kan ook als digestief na de maaltijd.

frutti di mare

Spoletino is een unieke druivensoort uit Umbrië en is de witte wijn bij uitstek voor de feesten. Deze volle, aromatische witte wijn met frisse zuren gaat verrassend goed samen met de pure smaak van zeevruchten zoals scampi, langoustine, garnaal, kreeft en krab. Ook bij kruidige, pikante of Aziatische gerechten is deze wijn een voltreffer.

De druivensoort Grechetto (bijvoorbeeld in Orvieto Classico) is een perfecte begeleider van oesters en mosselen. De gestructureerde zuren en mineraliteit ondersteunen de zilte smaak van weekdieren.

Serveer je vis of schaaldieren in een boter- of roomsaus? Dan kies je beter voor een volle, (licht) houtgerijpte witte wijn. Dat geldt ook voor gerookte vis. Afhankelijk van de smeuïgheid van het gerecht en je budget zijn deze wijnen geschikt: Vencaia, Albaco, Colle Asio, Vardano of Arneto

formaggio e vino

Een kaasschotel is een gemakkelijk en lekker alternatief voor een uitgebreid menu. Hoewel rode wijn als vanzelfsprekend wordt beschouwd, is dit niet altijd de beste keuze. Eigenlijk heeft elke kaassoort zijn ideale wijn.

Als je toch kiest voor één wijn, kies dan best een niet al te stevige wijn die bij verschillende kazen lekker is. Een volle witte wijn met voldoende frisheid is dan de beste keuze, bijvoorbeeld Pietramala of Bianco dei Neri.

Een zachte, fruitige rode wijn zonder vatrijping kan ook, maar pas dan op met geitenkaas: Piancoleto, Le Case, Terre di Giano en Glanio zijn goede keuzes.

Serveer je blauwe kazen als dessert? Kies dan voor een zoete wijn.

Sagrantino e carne

Sagrantino is een stevige rode druivensoort met krachtige tannine. Zeker tijdens het wildseizoen of bij een stevige stoofschotel past deze druivensoort perfect. Montefalco Rosso, een blend met Sagrantino en Sangiovese, is iets soepeler dan 100% Sagrantino.

Een jonge Sagrantino of Montefalco Rosso zoals Moretti is dé wijn bij uitstek voor ragout van everzwijn. De stevige, kruidige smaken van zowel wijn als gerecht gaan goed samen.

Hert en vederwild verdragen ook Sagrantino, maar kies dan voor een oudere jaargang zoals Pozzo del Curato of Le Grazie van Villa Mongalli of een elegante wijn zoals Montefalco Rosso van Perticaia of C´osa.

Fruit en wild gaan dikwijls hand in hand, maar die zoete smaken gaan niet goed samen met droge wijn. Wil je deze uitdaging toch aangaan? Kies dan voor rijpe, volfruitige wijnen zoals Rossobastardo bij eend en Benozzo of Capofoco bij steviger wild.

winkelmandje

 x 

Winkelwagen is leeg

account

info

 

facebook Youtube