Al onze olijfolie is extra vergine en van de eerste koude persing, maar wat betekent dat nu? Lees er hier meer over!

Ontdek hier in onze webshop alle flessen olijfolie van kleine olijfboeren uit Umbrië.

extra vergine

De vermelding extra vergine betekent dat de olijfolie van de hoogste kwaliteit is. De olijven zijn mechanisch geperst zonder chemische toevoeging. De olijfolie is bovendien van de eerste koude persing (onder 27° C tijdens het verwerkingsproces). De zuurtegraad is lager dan 0,8%.

Olijfolie zonder vermelding extra vergine is sowieso van mindere kwaliteit: dat merk je in de smaak en de gezondheidsvoordelen vallen weg. Kies dus altijd voor extra vergine olijfolie, ook om te koken!

de smaak van goede olijfolie

Extra vergine olijfolie is een gezonde plantaardige vetstof, rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten. De olijfolie van vroeg geplukte olijven bevat meer polyfenolen en is daarom gezonder. In de smaak vertaalt dat zich naar een hogere bitterheid en scherpte, maar ook een intense fruitigheid. Na het proeven ervaar je een prikkeling in de keel. Dat is een teken van kwaliteit.

olijvensoorten

Net zoals er verschillende druivensoorten zijn, zijn er ook meer dan 15.000 soorten olijven. Elke soort heeft zijn bepaalde smaak en kleur. Een blend van verschillende soorten kan daarom zeker een meerwaarde bieden. De meest gebruikte olijvensoorten in Umbrië zijn Moraiolo, Frantoio en Leccino, alledrie van superieure kwaliteit met veel smaak en antioxidanten.

Elke olijfolie is uniek en net zoals bij wijn, heeft iedereen een andere smaak. Proef dus verschillende olijfolies naast elkaar om te ontdekken welke jij de lekkerste vindt!

jonge olijfolie

In Umbrië worden de olijven vroeg geoogst: rond eind oktober, begin november. De nieuwe lichting olijfolie is vanaf het voorjaar beschikbaar in onze winkel. Op onze flessen staat, behalve de houdbaarheidsdatum, ook het productiejaar vermeld.

Hoe jonger de olijfolie, des te pittiger, bitterder en scherper de smaak. Hoe ouder, des te zachter de smaak. Olijfolie verliest langzaamaan zijn goede kwaliteiten met het ouder worden. Ook door licht en warmte gaat de kwaliteit achteruit. Een donkere fles is daarom ideaal, maar bewaar deze bij voorkeur op een koele en donkere plaats.

ook om te bakken

Pas wanneer olijfolie gedurende lange tijd hoger dan 200°C verhit wordt, komen er kankerverwekkende stoffen vrij. Tot 200°C is extra vergine olijfolie een prima vetstof om te koken: gezond en lekker! Bij verhitting verliest olijfolie wel wat smaak, dus gebruik de allerbeste olijfolie bij voorkeur koud. 

Bronnen:
° Grinsven-Padberg, W. van (2018). Olijfolie! Het naslagwerk. Tielt: Lannoo.
° Devos, T. (2018). Wist u dit al over olijfolie? (De Morgen). Geraadpleegd op 30/10/2018,
www.demorgen.be/etendrinken/bakken-mag-wel-en-zo-kies-je-een-goeie-fles-wist-u-dit-al-over-olijfolie-ba0073ff/

umbria.be

Doelenstraat 41, 2440 Geel
0496 81 03 37

info@umbria.be
Openingsuren:

dinsdag tot vrijdag van 12 tot 18.30 uur
zaterdag van 10 tot 18.30 uur
zondag en maandag gesloten