VETUNNA

CantineBettonaLOGO.jpg

Bettona behoort tot de mooiste dorpjes van Italië (borghi più belli d’Italia). Het wordt ook weleens het Etruskisch balkon genoemd en die bijnaam is niet gestolen. Vanaf het schattige dorpje heb je een prachtig uitzicht op Perugia, Assisi, Spello en Montefalco. Hier en daar kan je de Etruskische oorsprong van Bettona nog zien in een stuk stadsmuur of een graftombe. De naam VETTUNNA verwijst naar die Etruskische geschiedenis.

De coöperatieve Cantine Bettona is opgericht in 1960 en verenigt sindsdien de wijnproducenten van de stad Bettona en de omliggende gebieden. Op dit moment zijn er zo’n 200 wijnboeren lid, met samen ongeveer 180 hectare wijngaarden. Dankzij de vereniging van verschillende kleine wijnboeren in een grotere coöperatie kunnen de kosten gedrukt worden. Zo is een grotere productie mogelijk en houdt men de prijs van een fles wijn laag.

Desondanks waakt de coöperatie ook met veel zorg over de kwaliteit. Alle hedendaagse snufjes zijn aanwezig in de wijnmakerij en enoloog Alberto Marini bewaakt de kwaliteit. Zo worden de druiven zorgvuldig geselecteerd en vindt de fermentatie plaats in inox tanks met een gecontroleerde en constante temperatuur.


Wijnregio: Colli Martani
Wijnen: Umbria IGT
Rode druivensoorten: Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, …
Witte druivensoorten: Trebbiano, Grechetto, Chardonnay, …
Jaarlijkse productie: 250.000 flessen
Grootte wijngaard: 180 ha