Montemelino

MontemelinoLOGO.jpg

De kleine familieboerderij van Montemelino ligt op de noordelijke heuvels van het meer van Trasimeno, ongeveer 300 meter boven de zeespiegel op een prachtige heuvel met uitzicht op het meer. Dochter Sabina heeft ondertussen de leiding, maar haar ouders maken hier al wijn sinds 1961. Vanaf die start wordt er biologisch gewerkt, met volle aandacht voor het land en authentieke druivenrassen. Sinds enkele jaren is Montemolino ook gecertificeerd biologisch. Uiteraard gebeurt de oogst en de selectie van de druiven met de hand en worden er zo min mogelijk sulfieten gebruikt. Biodynamische natuurwijnen zou je ze kunnen noemen, al wilt Montemelino zich niet zo profileren. De biologische aanpak is hier een vanzelfsprekendheid, ontstaan uit de passie voor de druif, het omringende land en lekkere, eerlijke wijn met zo min mogelijk toevoegingen.

Het microklimaat rondom het meer en de alluviale bodem met klei en kalksteen zorgen voor elegante, zuivere en frisse wijnen. Dit unieke terroir is onderdeel van de kleine wijnregio Colli del Trasimeno DOC met druivensoort Gamay del Trasimeno als paradepaardje. De naam is verwarrend, want verwant met Grenache en geen overeenkomst met de Franse Gamay. Ook andere lokale druivensoorten doen het hier goed met Sangiovese voorop. Het voor Umbrië unieke terroir blijkt ook zeer geschikt voor verfijnde Pinot Noir en Merlot, waarvan de planten al meer dan 30 jaar oud zijn.

BIO
Wijnregio: Trasimeno
Wijnen: DOC Colli del Trasimeno, IGT Umbria
Rode druivensoorten: Sangiovese, Trasimeno Gamay (Grenache variant), Canaiolo, Pinot Noir en Merlot
Grootte wijngaard: 8 ha
Vakantie in Umbrië: Montemelino heeft 7 appartementen op een mooi gelegen domein. Wijnproeverij en rondleiding zijn mogelijk na afspraak.